Results 1 to 9 of 9

Thread: 3D Studio Models with Bitmap Textures

  1. #1
    Member Newbie
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Hong Kong
    Posts
    44

    3D Studio Models with Bitmap Textures

    Do any of you comedians have any links to textured (bitmaps) 3DS models?

  2. #2
    Senior Member OpenGL Guru
    Join Date
    Jun 2000
    Location
    Gastonia, NC, USA
    Posts
    2,068

    Re: 3D Studio Models with Bitmap Textures

    Since you have the same internet search aviable as I do, I would suggest you start there...

    I found a cool site with free nude female models, just too lazy to type the URL...




    Originally posted by rangers99:
    Do any of you comedians have any links to textured (bitmaps) 3DS models?

  3. #3
    Senior Member Regular Contributor
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Earth
    Posts
    154

    Re: 3D Studio Models with Bitmap Textures


  4. #4
    Member Newbie
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Hong Kong
    Posts
    44

    Re: 3D Studio Models with Bitmap Textures

    Thanks for the kind replies you muppets.

    Trouble is none of the models I find use bitmaps. Yes tifs, jpgs etc but not bitmaps.

    The loader I use only accepts bitmaps. And yes Ive tried converting the jpegs to bitmaps and it doesn't work.

  5. #5
    Senior Member Regular Contributor
    Join Date
    Apr 2001
    Location
    Fort Collins, Colorado
    Posts
    446

    Re: 3D Studio Models with Bitmap Textures

    Originally posted by rangers99:
    And yes Ive tried converting the jpegs to bitmaps and it doesn't work.
    That won't work because the .3ds model is expecting .jpg's. It shouldn't be too hard to replace the bmp loading code of your .3ds model loader with code that will read in .jpg's also. Honestly, I think this approach would be easier than scouring the net looking for models that use only .bmp images...

    Good luck!

  6. #6
    Member Newbie
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Hong Kong
    Posts
    44

    Re: 3D Studio Models with Bitmap Textures

    thanks mate.

    Ive looked at the 3DS loader code and to be honest I dont have a clue how to modify it to use, for example, jpegs.

    Ive tried loading the jpegs into PaintShopPro and saving as bitmaps but an error is given when I try and load them into an OPenGL program.

    Is there an easy way to save the jpegs or tifs as bitmaps such that they will be accepted by the 3DS loading code?

    (Replies from Muppets are welcome)

    [This message has been edited by rangers99 (edited 04-10-2002).]

  7. #7
    Senior Member OpenGL Pro
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    1,077

    Re: 3D Studio Models with Bitmap Textures

    The .3ds files contain the paths to the textures. If it expectes image.jpg and you rename it to image.bmp it wont find the texture. You could however replace any .jpg with a .bmp in the 3ds file and rename the image files. That is possible since the paths are stored with nullterminated strings if i remember correctly.

  8. #8
    Member Newbie
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Hong Kong
    Posts
    44

    Re: 3D Studio Models with Bitmap Textures

    Michael

    Thanks for the suggestion.
    How do you change the *.3ds file? Im really new to this stuff. Will a simple text editor do the trick?

  9. #9
    Senior Member Regular Contributor
    Join Date
    Jan 2002
    Posts
    292

    Re: 3D Studio Models with Bitmap Textures

    I wrote my own 3ds file loader and the way I apply textures is that I load my own textures, jpegs, bmps, tgas, XXX, you name it. And then apply it to my model...

    I completely ignore the texture file I am supposed to load that my 3ds file tells me...

    A simple suggestion, dont use jpegs or bmps.... Use pngs or tgas.

    And as someone said above, dont try going on the web looking for models that use jpegs.. My picture may pop up, or you are going to waste your time... He he he...

    I am going to post a little tga file loader to download later today, so if you want to get it, go to 141.217.140.88/miguel

    Give me a few hours 'cause I am doing homework

    Also, go to sourceforge.net, and do a search... They have lots of projects... Although I have not found one texture loader that I liked...

Similar Threads

  1. possible to import models created in 3D studio max to opengl??
    By wahahaha_yan in forum OpenGL: Basic Coding
    Replies: 1
    Last Post: 10-06-2004, 12:33 AM
  2. 3D Studio ascii models
    By halber_mensch in forum OpenGL: Basic Coding
    Replies: 3
    Last Post: 11-02-2001, 11:36 AM
  3. 3D Studio Max 4 Models
    By Akash in forum OpenGL: Basic Coding
    Replies: 5
    Last Post: 08-10-2001, 08:00 PM
  4. The Big Problem : Loading 3D Studio Models
    By B. Jacob in forum OpenGL: Basic Coding
    Replies: 7
    Last Post: 06-18-2001, 11:11 PM
  5. Importing 3D studio max models
    By in forum OpenGL: Basic Coding
    Replies: 2
    Last Post: 11-07-2000, 04:18 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Proudly hosted by Digital Ocean